logo multiculti
ANNONSERA
ANNONSER
 

 
KALENDER DANS NAMN & BETYDELSE SPRÅK MULTIGUIDE MAT INFO KONTAKT
E-NUMMER
Vilka färgämnen och tillsatser finns det i maten? Vad består färgämnen och tillsatser av?
I multiguide hittar du snabbt svaret.
OMRÄKNINGSTABELLER
LANDSKAPSSYMBOLER
LANDSNUMMER
E-NUMMER
LIVSMEDELSTIPS
FISKGUIDE
ORGANISATIONER
IQ HJÄRNGYMPA

E-nummer – Exempel på färgämnen och tillsatser i livsmedel
FÄRGÄMNEN  E-nr  Tillsats
livsmedelsverket.se
finns fler E-nummer
som ingår i färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel,
sötningsmedel och övriga
tillsatser.
E 100 Kurkumin (gul)
E 101 Riboflavin (gul)
E 120 Karmin, karminsyra (röd)
E 123 Amarant (röd)
E 127 Erytrosin (röd)
E 131 Patentblått V
E 132 Indigotin (blå)
E 140 Klorofyller (grön)
E 141 Klorofyllkopparkomplex (blå-svart)
E 151 Briljantsvart BN/svart PNE
E 153 Vegetabiliskt kol, Carbo medicinalis
E 154 Brun FK
E 160a Betakaroten (gul-orange)
E 162 Rödbetsrött
E 163 Antocyaner (röd-blå)
E 170 Kalciumkarbonat (vit)
E 171 Titandioxid (vit)
E 172 Järnoxider och järnhydroxider (gul, rödbrun, svart)
E 173 Aluminium
E 174 Silver
E 175 Guld
E 180 Litolrubin BK (röd)
”naturliga färgämnen”
E150a Sockerkulör (brun). Framställs genom upphettning av socker och färgar livsmedel brunt.
AZOFÄRGER E-nr Tillsats
Dessa färger förekommer främst i söta drycker och godis/bakverk. Läs alltid på förpackningen och finner du någon av dessa kan du rapportera till: sverigeskonsumenter E 102 Tartrazin (gul)
E 104 Kinolingult
E 110 Para-orange
E 122 Azorubin, karmosin (röd)
E 124 Nykockin (röd)
E 129 Allurarött AC
KONSERVERINGSMEDEL  E-nr Tillsats
  E 200 Sorbinsyra
E 202 Kaliumsorbat
E 203 Kalciumsorbat
E 270 Mjölksyra
E 290 Koldioxid
E 296 Äppelsyra
"naturliga konserveringsmedel"
E 210 Bensoesyra. Naturligt i lingon och hjortron. Förhindrar jäsning och mögel.
E 211 Natriumbensoat. Se ovan. Används vid hemkokning av sylt, saft och marmelad. MInskar risken för mögel.
E 260 Ättiksyra. Finns i naturen och människokroppen. Utsöndras genom andning och svett. Minskar förekomst av bakterier och mögel.
E 261 Kaliumacetat. Salter framställda ur ättiksyran för konservering.
E 262 Natriumacetat. Se E 261.
E 263 Kalciumacetat. Se E 261.
ANTIOXIDATIONSMED. E-nr Tillsats
  E 301 Natriumaskorbat
E 322 Lecitin
"naturliga antioxidationsmedel"
E 300 Askorbinsyra. Finns i de flesta färska frukter och grönsaker. Framställs syntetiskt.
E 330 Citronsyra. Finns i många livsmedel bl a i citrusfrukter.
SÖTNINGSMEDEL  E-nr Tillsats
  E 420 Sorbitol
E 951 Aspartam
E 954 Sackarin
E 965 Maltito
E 966 Laktitol
E 967 Xylitol
ÖVRIGA TILLSATSER  E-nr Tillsats
  E 410 Fruktkärnmjöl
E 415 Xantangummi
E 422 Glycerol
E 507 Saltsyra
E 503 Ammoniumkarbonater
E 508 Kaliumklorid
E 513 Svavelsyra
E 620 Glutaminsyra
"naturliga emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel"
E 406 Agar. Utvinns ur vissa rödalger.
E 407 Karragenan. Utvinns ur en viss rödalg.
E 407a Euchemaalg, men mindre bearbetad än E 407.
E 414 Gummi arabicum. Utvinns ur akaciaträd.
E 440 Pektin. Finns i äpplen samt apelsin- och citronskal.
"naturliga ytbehandlingsmedel"
E 901 Bivax. Utvinns ur bivaxkakor. Används främst i godis.

 Copyright © artini design&photo | multiculti.se Webbdesign&Produktion: www.artini.se