logo multiculti
ANNONSERA
ANNONSER
 

 
KALENDER DANS NAMN & BETYDELSE SPRÅK MULTIGUIDE MAT INFO KONTAKT
MAT – MATTIPS
Läsvärda näringstabeller, info om frukt, grönsaker, spannmål. Tips på hur du blir både ekologi- och ekonomismart.
INT. RECEPTSAJTER
BUTIKER
MATTIPS

FAKTA OCH TIPS – LÄSVÄRT PÅ NÄTET
LÄSVÄRDA SKRIFTER  Info
AllFrukt Näringstabeller för frukt och grönsaker. Se bild på och läs om frukter, bär, grönsaker och nötter. Recept med mycket grönt.
Miljömat Näringsberäkna egna recept
GoGreen Recept med mycket baljväxter
Risenta Lilla bönboken – pdf att ladda ner kostnadsfritt med 40 tips och recept.
Idétidskriften C nformerar om spannmål och spannmålsprodukter, recept – pdf
LivsmedelsSverige Bild och text om frukt, grönt, baljväxter, säd, fisk och kött. Läs om mat och hälsa. Statistik.

KLIMAT-, HÄLSO- OCH EKONOMISMART
EKOLOGISKT  
1. Köp ekologiskt och ät mindre.
2. Köp som vanligt t ex en knippe besprutade bananer, men köp samtidigt en knippe ekologiskt odlade bananer, det totala priset blir då bara lite högre. Det gäller även all annan frukt och grönsaker.
3. Köp "billigt behandlat" ena veckan och ekologiskt andra veckan växelvis.
4. Jämför kilopriset på godis med ekologisk odlad frukt eller grönsak. Köp den smaskiga frukt eller grönsak vars kilopris understiger godispriset.
5. Ekogodis kan vid första anblicken verka dyrt, men ser man till innehållet jämfört med vanligt godis som består åtminstone av 80 procent socker som kostar ca 10 kronor kilot plus resterande 20 procent av gelatin från svin, stabiliseringsmedel, modifierade potatisstärkelse, vegetabiliska fetter, aromer, kakaomassa, invertsocker, ytbehandlingsmedel och färgämnen, framstår ekogodiset som mer prisvärt.
6. Undvik halvfabrikat. Köp torkade böner, linser, ärter, etc. Gör storkok och frys in i portionspåsar. Enkelt att ta fram och blanda i eller ha som bas i andra rätter.
7. Passa på köp prisnedsatt ekologisk odlad eller annan ej hotad färsk fisk och frys in. Kolla i fiskguiden vilka som är ok.

GÖR DIN EGEN KRYDDBLANDNING
KRYDDPYTT  
Vissa kryddor i kryddhyllan verkar aldrig ta slut och får kastas när de börjar bli för gamla. Men innan det har gått så långt kan man själv fylla en kryddkvarn med lite grovt havssalt plus slattar från äldre och färskare kryddor som kan tänkas passa bra ihop. Ruska kryddkvarnen ordentligt under påfyllningen så kryddorna blandas.

I handeln finns kryddkvarnar med olika kryddblandningar som är påfyllbara. Är man osäker på vilka kryddor som går bra ihop, så läs på innehållsdeklarationen.

GÖR DIN EGEN SPORTDRYCK
SPORTDRYCK  
1 liter vatten
1 kryddmått salt
30 gram druvsocker
Smaksätt med citron
Jämfört med köpt sportdryck, innehåller denna ungefär hälften så mycket kolhydrater.

GÖR DITT EGET GODIS
GODIS  
Mörk choklad
Nötter
Torkade frukter
Cornflakes
Kokosflingor
Alternativt müsli med mycket nötter och torkad frukt
Smält långsamt upp den mörka chokladen.
Blanda ner alla ingredienser så att chokladen nätt upp täcker alla nötter mm.
Bred ut chokladmassan på folie och låt svalna. Lägg därefter in i kylen så det blir hårt. Ta sedan ut och hacka isär bitarna.

GÖR DITT EGET KNÄCKEBRÖD
KNÄCKEBRÖD  
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
valfri frön
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, vetemjöl och rågmjöl.
Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen och dela upp i tre delar. Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö över de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de fastnar. Skär i vackra former. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Passa så det inte blir bränt.
Recept ur boken "KliMat"
 Copyright © artini design&photo | multiculti.se Webbdesign&Produktion: www.artini.se